Ποιο να διαλέξω τελικά; Αυτόματο ή χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων;

Η επιλογή του τύπου κιβωτίου ταχυτήτων αποτελεί αναμφισβήτητα μια σημαντική παράμετρο στην αγορά ενός αυτοκινήτου καθώς ο κάθε ένας από τους δύο τύπους μετάδοσης χαρακτηρίζεται από μια διαφορετική φιλοσοφία, προσφέροντας ταυτόχρονα και μια διαφορετική εμπειρία οδήγησης. Λαμβάνοντας κάποιος υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν στο οδικό δίκτυο ενός σύγχρονου αστικού τοπίου, το ερώτημα “αυτόματο ή χειροκίνητο κιβώτιο” ενδεχομένως να ακούγεται κάπως ανούσιο… ή μήπως όχι? Η ευρωπαϊκή αγορά συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας είναι από τις ελάχιστες σε παγκόσμιο επίπεδο όπου τα χειροκίνητα κιβώτια αποτελούν την πρώτη επιλογή του αγοραστικού κοινού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στην οδική συμπεριφορά του εκάστοτε μοντέλου καθώς και στα τεχνικά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένου και του τύπου της μετάδοσης. Η ίδια εικόνα δεν συναντάται σε αγορές όπως η Αμερική, η Αυστραλία και η Κίνα όπου τα αυτόματα κιβώτια βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των εν δυνάμει αγοραστών. Ποια είναι όμως η καλύτερη επιλογή από τις δύο?

 

Τα πλεονεκτήματα του χειροκίνητου κιβωτίου

Χειροκίνητο Κιβώτιο ταχυτήτων

 

Ένα βασικό πλεονέκτημα που προσφέρει το χειροκίνητο κιβώτιο είναι ο αναμφίβολα μεγαλύτερος έλεγχος του αυτοκινήτου. Αλλαγή από δεύτερη σε τέταρτη ταχύτητα? Κανένα πρόβλημα! Χρειάζεστε λίγο παραπάνω ώθηση για να προσπεράσετε? Κατεβάζετε ταχύτητα και έτσι αποκτάτε το παραπάνω boost που χρειάζεστε! Το χειροκίνητο κιβώτιο σας δίνει τον πλήρη έλεγχο στη συμπεριφορά του αυτοκινήτου επιτρέποντας μεγαλύτερη ακρίβεια και αμεσότητα τόσο στον έλεγχο της επιτάχυνσης όσο και της επιβράδυνσης.

Αυτή η ελευθερία και ο αυξημένος έλεγχος πάνω στο αυτοκίνητο προσδίδουν μια ξεχωριστή και πιο απολαυστική οδηγική εμπειρία, η οποία για πολλούς είναι ανεκτίμητη και μη διαπραγματεύσιμη. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η οδηγική απόλαυση “χάνεται’’ σε ένα αυτόματο τύπο κιβωτίου καθώς η φιλοσοφία που το διέπει είναι αρκετά διαφορετική έχοντας ως βασικές αρχές την ευκολία και την άνεση.

Η τιμή είναι επίσης ένας ακόμη βασικός παράγοντας που θα πρέπει να συνυπολογίσετε προτού προβείτε στην αγορά ενός αυτόματου ή χειροκίνητου σασμάν καθώς πραγματοποιώντας μια σύντομη έρευνα αγοράς, θα διαπιστώσετε ότι τα αυτοκίνητα με χειροκίνητο κιβώτιο είναι αρκετά πιο φθηνά έναντι των αυτόματων.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα των χειροκίνητων κιβωτίων είναι το χαμηλότερο βάρος τους συγκριτικά με των αυτόματων. Τα αυτόματα κιβώτια με τις τεχνολογίες που ενσωματώνουν ξεπερνούν αρκετά σε βάρος τα μηχανικά κιβώτια κάτι το οποίο επηρεάζει τόσο την ισορροπία του εμπρός μέρους του αυτοκινήτου όσο και το συνολικό βάρος του.
 

Τα πλεονεκτήματα του αυτόματου κιβωτίου

Αυτόματο Κιβώτιο

 

Το βασικό πλεονέκτημα ενός αυτόματου κιβωτίου είναι η ευκολία και η άνεση που προσφέρει στην οδήγηση. Η απουσία του συμπλέκτη, το σαφώς πιο απλοποιημένο κιβώτιο και η αυτόματη εναλλαγή των ταχυτήτων, παρέχουν μια μεγαλύτερη αίσθηση ευκολίας καθώς και μια πιο ξεκούραστη και άνετη οδηγική εμπειρία. Η άνεση αυτή και η ευκολία στην οδήγηση γίνονται ακόμα πιο αισθητές σε συνθήκες αυξημένης κίνησης όπου το “σταμάτα-ξεκίνα” αποτελεί ένα σύνηθες μοτίβο.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα του αυτόματου σασμάν είναι η αποδεδειγμένα μικρότερη φθορά του κιβωτίου και κατ’ επέκταση του κινητήρα. Ο λόγος είναι η αυτόματη εναλλαγή των ταχυτήτων η οποία γίνεται ομαλά και με ακρίβεια σύμφωνα με συγκεκριμένες παραμέτρους όπως η θέση του πεντάλ γκαζιού, η ταχύτητα που κινείται το αυτοκίνητο καθώς και οι στροφές του κινητήρα. Είναι γεγονός πώς η κακή χρήση ενός χειροκίνητου κιβωτίου και του αμπραγιάζ, όπως για παράδειγμα η αργή εναλλαγή των ταχυτήτων σε τακτική βάση, αυξάνουν τη φθορά τόσο του κιβωτίου όσο και του κινητήρα μειώνοντας έτσι σημαντικά τη διάρκεια ζωής τους. Η χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου είναι ακόμα ένα πλεονέκτημα που επιτρέπει η αυτόματη και ακριβής αλλαγή των ταχυτήτων έναντι των χειροκίνητων σασμάν.
 

Αυτόματο ή χειροκίνητο? Ποιο να διαλέξω τελικά?

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα εξαρτάται αποκλειστικά από τις ανάγκες σας, το στυλ οδήγησης που επιθυμείτε καθώς και το είδος του οχήματος που αναζητάτε.

Εάν η καθημερινή σας οδήγηση δεν χαρακτηρίζεται έντονα από το μοτίβο “σταμάτα – ξεκίνα” και αν έχετε ως προτεραιότητα μια πιο δυναμική εμπειρία οδήγησης όπου εσείς έχετε τον απόλυτο έλεγχο του οχήματός σας, τότε το χειροκίνητο κιβώτιο αποτελεί την καλύτερη επιλογή για εσάς.

Εάν αυτό που ψάχνετε είναι μια πιο ξέγνοιαστη και άνετη εμπειρία οδήγησης ενώ ταυτόχρονα το καθημερινό σας δρομολόγιο αποτελείται από πολλές στάσεις και αυξημένες συνθήκες κίνησης, τότε η επιλογή ενός αυτόματου κιβωτίου είναι αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες σας!

Copyright © 2024. All rights reserved. Powered by EOSNET